Tarmtekniker

En tarmtekniker har et helt specielt nichehåndværk inden for slagterfaget. Her arbejder du med at rense dyretarme, primært fra svin, så de kan bruges til fx pølsetarme (pølseskind) eller andre formål.

Det lyder måske som en beskeden opgave, men det er afgørende for fødevareproduktionen – uden rene og solide tarme ingen gode pølser!

Mange af de tarme, der renses i Danmark, sælges til udlandet, så en del af arbejdet går ud på at behandle og pakke tarmene efter kundernes specifikationer. Som tarmtekniker skal du derfor både have en god teknisk forståelse og sans for kvalitet: det er meget vigtigt, at tarmene er helt rene, inden de sendes videre i produktionen, og at de er konserveret korrekt, så de kan holde sig.

Arbejdet foregår ofte i et mindre team (arbejdssjak) på et slagteri eller en pølsefabrik, hvor I står ved maskiner i højt tempo. Du skal ikke være bange for at få “hænderne i det” – men du vil samtidig opdage, at der er masser af teknik og viden involveret i processen. 

Slagterfagets Faellesudvalg 0703
Slagterfagets Faellesudvalg 0561

Jobmuligheder


Uddannelsen som tarmtekniker giver dig en bred forståelse for tarme og biprodukter i fødevareindustrien. Selvom det er et snævert område, kommer du rundt om både praktisk arbejde ved maskinerne, kvalitetssikring og lidt administrativ viden. Dermed bliver du klar til en karriere i en branche, hvor specialister som dig er eftertragtede. Som udlært tarmtekniker vil du typisk få arbejde på et industrislagteri eller hos en af de få specialvirksomheder i Danmark, der renser tarme i stor skala (ofte underleverandører til pølsefabrikker).

Nogle slagterier har egne tarmafdelinger, mens andre sender tarmene videre til selvstændige tarmrensningsvirksomheder – i begge tilfælde har de brug for folk med din uddannelse.

Der er gode jobmuligheder, da der uddannes meget få tarmteknikere om året, og industrien har svært ved at undvære dem. Det betyder også, at arbejdsløsheden er lav, og at du som nyuddannet kan forvente fornuftige arbejdsforhold. 

Du kan vælge at specialisere dig yderligere inden for området ved at lære om fx tarme til medicinsk brug (nogle dyretarme anvendes i medicinalindustrien, f.eks. til fremstilling af kirurgisk tråd eller
enzymer).

Med nogle års erfaring kunne du avancere til en form for holdleder for et tarmtekniker-hold. Muligheden for at blive selvstændig er ikke så almindelig her, da det kræver store mængder råvarer og udstyr – de fleste tarmteknikere arbejder som faglærte medarbejdere i etablerede virksomheder.

Skulle du ønske at læse videre, giver uddannelsen dog adgang til visse overbygninger; fx kunne du læse til procesteknolog inden for fødevarer og dermed varetage planlægning og udvikling i produktionen.

Hvordan er uddannelsen opbygget?

Tarmtekniker-uddannelsen varer ca. 2,5 år.

Uddannelsesforløbet starter med et grundforløb på en erhvervsskole, hvor du lærer basis om fødevarehygiejne og -produktion. Herefter følger et hovedforløb, som veksler mellem skoleperioder og praktik på et slagteri eller tarmrenseri. Der er ikke skolepraktik på dette forløb – du skal ud i en rigtig virksomhed for at lære faget i praksis.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, hvor du demonstrerer dine færdigheder i tarmskæring og kvalitetskontrol. Når du består, kan du kalde dig faglært tarmtekniker og er klar til en vigtig rolle i fødevareindustrien. 

Tarmtekniker
Varighed: 2,5 år
Grundforløb
Hovedforløb
Varighed: 2,5 år

Meat Your Future

Meatyourfuture Cover

Meat Your Future - se kampagnefilm